top of page

Menjek vagy maradjak ?


Az utóbbi öt évben a hazánkból külföldre kivándorlók számát országos szinten körülbelül 500 ezer fő köré becslik, ami azt jelenti, hogy az ország lakosságának körülbelül 4-5 százaléka jelenleg külföldön él és dolgozik.

14-15 éves ismerőseim közül megkérdeztem 20-at arról, hogy nekik mik a terveik a jövőre nézve, Magyarországon vagy másik országban tanulnának, élnének. Megdöbbentem, hogy összesen 2 ember mondta azt, hogy itthon maradna. Az ország, ahol a megkérdezettek közül a legtöbben tanulni és élni is szeretnének az Amerikai Egyesült Államok volt. Második leggyakoribb választás Angliára esett, de ott többen csak tanulnának, az egyetem elvégzése után másik országokba mennének. Többen mondták azt, hogy valahol Nyugat -Európában élnének, de hogy pontosan hol, abban még nem biztosak.

A megkérdezettek közül a legtöbben azért költöznének ki, mert a nyugati országokban véleményük szerint több a

a jobb életre.

Az egyik ismerősömet megkérdeztem, hogy a családja nem hiányozna -e neki nagyon, és azt mondta, hogy igazából nem, mert a közelebbi családtagjai mennének vele. Több olyan ismerősöm is van, akik már évek óta tervezik, hogy a családjukkal elköltözhessenek innen. Néhány ismerősöm már ki is költözött, a legtöbben közölük Angliába mentek.

Viszont nehézségekkel is járhat a kiköltözés. Például az egyik barátnőm a szüleivel egy éve elköltözött Angliába, és az elején nehéz volt beilleszkednie. Az osztálytársai kedvesek, és az iskolai eredményei is jók voltak, de mégse érezte igazán otthon magát. Hiányoztak neki az itteni barátai, meg az az érzés hogy a saját országában él. Szerencsére mostmár jól érzi ott magát, vannak barátai, az angol tudása nagyon sokat fejlődött, és már az otthonát tényleg otthonnak érzi. Persze a rokonait nem láthatja olyan sokszor, de évente néhányszor hazajönnek meglátogatni őket.


bottom of page